De IT-bezorgdheid van onze klant:

Al onze medewerkers hebben tegenwoordig een smartphone met werkgerelateerde data op. Fantastisch want zo zijn ze overal en altijd bereikbaar en het geeft hen de mogelijkheid om flexibeler te werken. Het brengt echter één grote MAAR met zich mee. Wat als die smartphone gestolen of verloren gaat? Wat als hackers binnendringen? Zo’n mobiel apparaat brengt toch extra risico’s met zich mee. Hoe behoed ik mijn mensen hiervoor en hoe bescherm ik zowel professionele als privé data?

Advies van onze expert:

We kunnen niet meer zonder en het zit zowat vergroeid aan onze hand…. de smartphone. In allerlei maten, kleuren, soorten, maar steeds met 1 gemeenschappelijke deler. Data, veel data. Vaak persoonlijk of werkgerelateerd, soms expliciet en vertrouwelijk, maar altijd privé! Op je smartphone staan tegenwoordig vaak meer gegevens dan op je computer: foto’s, e-mails, gesprekken met collega’s en vrienden via Whatsapp of Messenger, telefoonlogs, sms-berichten, etc.…

Maar liefst 107 van die smartphones worden dagelijks gestolen in België.  Best shockerend, niet? Gelukkig meldt FEDPOL wel dat dit aantal wel jaarlijks daalt. Wat als jij de volgende bent? Is jouw data beveiligd? Ben je hierop voorbereid en weet je wat te doen?

Onze gastexpert, Hans Demeyer deelt graag enkele safety checks met je. 

Check 1: Heeft je gsm een toegangscode?

Uit cijfers blijkt dat ruim 1/3 van de Android-gebruikers geen vergrendelingsscherm met pincode gebruikt. Best hallucinant als je voorgaande cijfers in gedachte houdt. Dieven hebben dan gewoon vrij spel en toegang tot al jouw data. Een eerste beveiligingslaag zoals een pincode, vingerafdruk of gezichtsherkenning is toch het absolute minimum als de data op je smartphone je dierbaar is.

Check 2: Doe je steeds de gevraagde updates?

Ik hoor je al zuchten: “Pfff, weer een update?”. Vaak komen ze ongelegen en zie je het nut er niet van in. Toch kunnen ze voor je gsm en je data van ‘levensbelang’ zijn. De besturingssystemen en apps op je telefoon bieden vaak, ongewild, talloze achterpoortjes voor hackers. Updates uitstellen en blijven negeren, kan je vergelijken met een niet vergrendelde achterdeur bij je thuis. Die laat je toch ook niet gewoon dagen openstaan als je op vakantie bent? Maak er een gewoonte van ook de deuren van je smartphone steeds goed te vergrendelen. Softwareleveranciers bieden je regelmatig én bovendien gratis extra sloten aan, je zou gek zijn om die niet op slot te doen, toch?

Check 3: Open geen verdachte berichten

WhatsApp, Facebook Messenger en andere berichtapplicaties zijn gedroomde snelwegen voor hackers. Ze kunnen in een mum van tijd honderden mensen bereiken met aanlokkelijke berichten. Of ze misbruiken vertrouwde contacten en laten het lijken alsof zij een hilarische video met je willen delen. Je klikt op die link en voor je het weet staat er kwaadaardige software op je telefoon die data doorstuurt, paswoorden onderschept of zelfs toegang heeft tot je banksoftware.

In andere scenario’s proberen hackers je te misleiden. Vaak ben je uitverkoren en win je een superprijs. Een iPhone X, het winnend lot of een prachtige reis. (Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook.) Of ze chanteren je met minder leuke verzinsels zoals het bezit van gênante of onthullende foto’s. In beide gevallen lokken ze je naar een site waar je je gegevens moet achterlaten. In ruil voor die gegevens zullen ze dan de foto’s verwijderen of krijg je die fantastische prijs. Niet dus! Ze zullen je gegevens misbruiken en plunderen bijvoorbeeld je bankrekening of je hangt ineens vast aan een dure betaaldienst.

Als je een ongewoon bericht krijgt, moet je steeds op je hoede zijn! Bekijk grondig alle details voor je opent en klik zeker niet zo maar op een link. Als je een bizar bericht krijgt van een vriend check je best even met hem/haar via een ander kanaal of hij/zij dit wel degelijk verstuurd heeft. Zo kan je vaak al heel wat ellende voorkomen.

Check 4: Ga bewust om met Wifi & Bluetooth

Je Wifi en bluetooth voortdurend aan laten staan, lijkt misschien onschuldig, maar het is toch niet altijd even verstandig. Het zijn eerst en vooral bloedzuigers die continu aan je batterij knagen. Ze brengen echter ook een risico met zich mee. Via Wifi en bluetooth kunnen hackers vrij makkelijk je telefoon overnemen en misbruiken. We spreken dan over:

  • bluejacking: toestel volledig overnemen en onklaar maken,
  • bluesniffing: gegevens bekijken en overzetten,
  • bleusnarfing: bellen en sms’en op jouw kosten.

Schakel dus best Wifi en bluetooth uit wanneer je ze niet nodig hebt en ga er bewust mee om.

Niet voorzichtig genoeg geweest?

Hoe kan je nu zien of je besmet bent? Een aantal signalen kunnen erop wijzen dat er gevaarlijke apps of software op je smartphone staan.

  • Je gsm lijkt alsmaar hebzuchtiger te worden en je batterij loopt leeg alsof het niets is.
  • Je telefoon kan plots fungeren als een verwarmingselement en straalt veel meer warmte uit dan voordien.
  • Je wordt verrast door applicaties die je niet zelf geïnstalleerd hebt of bepaalde applicaties die je wel zelf installeerde, werken plots niet meer.
  • Als het internet op je toestel plots veel trager is dan voorheen ligt de fout niet altijd bij de internetprovider, het kan ook een hacker zijn die meesurft.
  • Val je achterover van de maandelijkse rekening door onverklaarbare en peperdure oproepen of MMS-berichten? Dan weet je hoe laat het is.

Voel je je nog niet 100% veilig?

Wanneer je data en je smartphone je lief zijn, laat dan niks aan het toeval over!

Gebruik een toegangscode, installeer nu toch maar die updates en zet je Wifi- en bluetoothsignaal ook eens uit. Verdachte berichten kan je nu als geen ander onderscheiden van échte berichten.

Wil je echter toch nog extra pantsers voorzien voor je smartphone of die van je werknemers? Microsoft 365 biedt hier heel wat antwoorden op. Geef eens een belletje en we overlopen het graag met jou. Converge IT staat altijd met raad en daad paraat.

ONZE GASTEXPERT

HANS DEMEYER

STEL OOK JOUW IT-VRAAG!

Zit je ook nog met enkele IT-onzekerheden? Onze experten beantwoorden graag jouw vragen! Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze IT-tips!

Digitaal comfort

Ga terug naar de Digitaal Comfort-pagina en ontdek al het advies van onze experten.

Digitaal Comfort

Schrijf je in!

Ontvang onze newsletter in jouw mailbox en blijf op de hoogte van al onze IT-tips!

Schrijf je nu in

QUICK SCAN!

Hoe digitaal en efficiënt is jouw team en werkomgeving? Check het in onze Productiviteit Quickscan en ontvang advies op maat van onze experts!

Hoeveel scoor ik?

Converge IT PASS

Jouw beveiliging is onze bezigheid, dag en nacht. Met ons unieke PASS-pakket houden we continu een oogje in het zeil over jouw IT-omgeving. Ontdek hier ons aanbod!

Download
Je behaalde: 34 / 40
Fantastisch!

Je hebt al een hele weg afgelegd. Toch nog ruimte voor verbetering? De finish is in zicht! Wat brengt je nog dichter bij het ultieme digitale comfort?

Jouw Digitale Comfort Krakers

Deze digitale comfort krakers kunnen nog voor verbetering zorgen gebaseerd op jouw score.

SLUIT ALLE ACHTERPOORTJES

Digitale comfort kraker van +1

BEVEILIG JE BURCHT

Digitale comfort kraker van +1