De IT-bezorgdheid van onze klant:
Een paswoord van 8 tekens of 12? Of was het nu een paszin? En gebruik ik best hoofdletters of getallen? Zijn leestekens een must? Zoveel vragen voor één simpel paswoord. En wat als ik voor elk apparaat, elk platform of elke account een ander wachtwoord moet verzinnen? Dan moet ik een extra administratieve bediende aannemen. Hoe beheer ik dit op een professionele en veilige manier?
Advies van onze expert:
Geloof het of niet, maar “123456” was in 2017 nog steeds het meest gebruikte, om niet te zeggen misbruikte, paswoord in België. Daarnaast zijn veel mensen, om één of andere reden, emotioneel gehecht aan hun paswoord gezien ze vaak levenslang dezelfde combinatie gebruiken. Van nature uit kiest een mens altijd de gemakkelijkste weg, dus zou hij het liefst dat ene paswoord gebruiken voor al zijn accounts. Als alle drie de scenario’s van hierboven op jou van toepassing zijn, … sorry, je paswoord is (meer dan waarschijnlijk) al gekraakt. Maar ook als slechts één van deze drie situaties op jou van toepassing is, riskeer je problemen. (https://haveibeenpwned.com, check hier of je wachtwoord ooit al gestolen is.)
Als er in België evenveel inbrekers zouden rondlopen als hackers op het internet, dan had iedereen zijn huis al lang omgebouwd tot een verstevigde burcht inclusief gracht. De online dreiging is veel groter en toch zijn we niet zo snel geneigd hackers het moeilijk te maken. Hoe komt dat? Volgens mij zijn er twee redenen. De ene groep mensen weet gewoon niet waar te beginnen en hoe dit te aan te pakken. De andere groep mensen ziet het gevaar niet. Nu, als je weet dat er per dag ongeveer 230.000 nieuwe verdachte softwarepakketten (zijnde malware) online komen, dan zijn er toch genoeg redenen om je online gegevens extra te beschermen, niet?
Je kan een paswoord misschien het best vergelijken met ondergoed. Het is erg persoonlijk, aangepast aan elke gelegenheid, je gebruikt ze liefst niet te lang aan één stuk en, belangrijker nog, je deelt ze met niemand! Wat is nu het belangrijkste bij de opbouw van je digitale burcht? Ik deel hieronder graag mijn beste paswoordtips.
-
TIP 1: SIZE MATTERS
Als er geen beperkingen worden opgelegd, kies je best een paszin. Bijvoorbeeld: “IkwerklieveropeenPCdanopeenMAC”, slimme software heeft 2 decillion (dat zijn 33 nullen) jaar nodig om dit paswoord te hacken. Zo ben je dus al behoorlijk veilig. Als een aanbieder beperkingen oplegt voor je wachtwoord dan vorm je je paszin best om naar een paswoord door de eerste letter van elk woord in de zin te gebruiken. Dat gaat als volgt: “Iwlo1PCdo1MAC”, hiervoor heeft een computer nog steeds 158.000 jaar nodig. (Test hier hoe veilig jouw paswoord is: https://howsecureismypassword.net/)
-
TIP 2: DYNAMISCHE PASWOORDEN
Dat ene sterke paswoord nu inzetten voor al je doeleinden is zinloos. Als een hacker je paswoord dan toch te weten komt, ben je alsnog al je gegevens kwijt. Personaliseer je paswoorden op één of andere manier. Verwerk de naam van het platform, de activiteit of de aanbieder erin. Bijvoorbeeld: “Ditiseenpaswoordvoordesitevanboldotcom”
-
TIP 3: ZORG VOOR EEN VEILIGE KLUIS
Oké nu weet je hoe je een paswoord maakt en hoeveel je er moet maken, maar ik hoor je al denken: “Hoe beheer ik dit nu allemaal? Zoveel, zo lang, zo moeilijk, …” Voor je in een burn-out belandt, wil ik je geruststellen. Je kan dit alles simpelweg verzamelen in één kluis. Lastpass en Dashlane zijn zo’n tools die je paswoorden bewaren. Beveilig deze kluis nu met je ultieme wachtwoord (dat je regelmatig verandert) en dat is alles wat je nog moet onthouden.
Beschik je al over het Microsoft 365-pakket? Gelukzak! Microsoft heeft al nagedacht over jouw digitale burcht en dat maakt het extra gemakkelijk! Met tools (die meestal standaard in jouw pakket zitten) als bijvoorbeeld: Microsoft Hello (met gezichtsherkenning), My Apps (voor mobile) & Microsoft Authenticator (voor tweestaps authenticatie) maak je je burcht heel eenvoudig 100% bulletproof. Ook Azure AD die al jouw apps op diverse PC’s beheert, maakt jouw digitale omgeving superveilig en zorgt ervoor dat je met 1 login aan al je toepassingen kan.
Herinner je de 3 initiële situaties nog? Was één van deze op jou van toepassing? Dan is het hoog tijd voor verandering en nu weet je ook hoe! Maak het voor hackers onmogelijk jouw burcht te kraken en ga aan de slag. Wil je Microsoft 365 hiervoor inzetten, maar ben je nog steeds wat onzeker? Contacteer onze expert en die komt met plezier jouw digitale burcht mee verstevigen!
ONZE EXPERT
TOM LAFORCE
STEL OOK JOUW IT-VRAAG!
Zit je ook nog met enkele IT-onzekerheden? Onze experten beantwoorden graag jouw vragen! Of schrijf je in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van al onze IT-tips!
Digitaal comfort
Ga terug naar de Digitaal Comfort-pagina en ontdek al het advies van onze experten.
Schrijf je in!
Ontvang onze newsletter in jouw mailbox en blijf op de hoogte van al onze IT-tips!
QUICK SCAN!
Beantwoord de vragen van onze Security Quickscan en ontdek hoe veilig jouw omgeving is! Ontvang advies op maat van onze experten, ga aan de slag en kraak je digitale comfort score!
Converge IT Pass
Jouw beveiliging is onze bezigheid, dag en nacht. Met ons unieke PASS-pakket houden we continu een oogje in het zeil over jouw IT-omgeving. Ontdek hier ons aanbod!