Blijf veilig in je kot! Onze tips:
Houd bedrijfsinformatie binnen 4 muren
- Als je een videovergadering hebt, besef dan dat andere mensen kunnen meeluisteren! Ook als je een hoofdtelefoon gebruikt, kunnen anderen in je omgeving nog steeds horen wat je zegt. Word je gebeld tijdens een vergadergesprek? Vergeet je dan niet te “muten”!
- Vraag je gezinsleden om je apparaten van het werk niet te gebruiken. Zelfs als je even naar de keuken of badkamer gaat, vergrendel je best je toestel. Hoe je dat doet? Op een Windows-apparaat druk je op de toets met het Windows-logo + L. Heb je een Mac? Dan vergrendel je je scherm door te drukken op Control + Command + Q.
- Controleer of jouw Wi-Fi-netwerk is beveiligd. Een Wi-Fi die versleuteld is met WPA-2 is natuurlijk veiliger dan een Wi-Fi die voor iedereen toegankelijk is. Wist je trouwens dat jouw router thuis deze versleuteling ondersteund? Nu wel!
- Let goed op voor onbetrouwbare e-mails! Het coronavirus is voor hackers de uitgelezen kans om valse e-mails te verzenden die zogezegd afkomstig zijn van een overheidsinstantie of andere organisatie. Voor je het goed en wel beseft, word je omgeleid naar valse links waar jij je persoonlijke gegevens moet ingeven.
- Klik nooit op een bijlage die je niet verwacht, zelfs niet als je de naam van de afzender kent! Zoek altijd eerst naar de reden en de bron van de bijlage zodat je zeker weet dat de bijlage veilig is. Als je een e-mail krijgt waarin je wordt gevraagd om je aan te melden bij een nieuwe site, klik dan niet meteen op de link in de mail. Open een nieuw tabblad in je browser en typ de URL zelf in.
- Als je toegang wilt tot bronnen, zoals servers, die op de locatie van jouw bedrijf staan, gebruik je best een VPN (Virtual Private Network) om verbinding te maken met jouw bedrijfsnetwerk. Met een VPN-verbinding wordt er een versleutelde tunnel gemaakt voor je netwerkverkeer zodat anderen dat verkeer moeilijker kunnen onderscheppen. Als je niet zeker weet of jouw bedrijf een VPN biedt, of hoe je er verbinding mee maakt, neem dan even contact op met je IT-partner.
Houd je apparaten veilig
- Gebruik sterke verificatie om toegang te krijgen tot je apparaat. Stel een pincode in, een vingerafdruk of gezichtsherkenning. Wist je dat je hiervoor kan gebruik maken van Windows Hello?
- Gebruik Multi-factor Authenticatie (MFA) om toegang te krijgen tot je mails, documenten of andere zaken die op de cloud staan. Wat doet zo’n MFA? Stel dat je wil inloggen op je mail. Dan zal er eerst gevraagd worden naar je paswoord. Heb je deze correct, dan kan de MFA je ook vragen om de pincode in te geven die je net ontving via sms op je smartphone. Heb je vingerafdrukken of gezichtsherkenning ingesteld? Dan kan jij je login ook bevestigen via deze weg. Een Multi-factor authenticatie maakt het dus veel moeilijker voor anderen om zich aan te melden op jouw account.
- Gebruik paszinnen in plaats van paswoorden! Gebruik je nog eenvoudige wachtwoorden zoals “Lieve” of “Wachtwoord1”? Dan is het dringend tijd om deze te vervangen. Neem een zin uit je favoriete liedje of een quote uit je lievelingsfilm om een wachtwoord te maken dat ingewikkeld is voor hackers, maar gemakkelijk voor jou om te onthouden.
- Zorg ervoor dat de versleuteling voor je lokale harde schijf, met BitLocker bijvoorbeeld, is ingeschakeld. Op die manier zijn er geen lokale gegevens toegankelijk als je je toestel verliest.
- Zorg dat het apparaat is bijgewerkt met de laatste beveiligingsupdates en dat je beschikt over een programma voor malware, zoals Windows Defender.
- Sla je bestanden op in een beveiligde Cloud locatie (Onedrive, Teams, Sharepoint) in plaats van op een lokaal station of USB-stick. Op deze manier blijft je werk altijd beschikbaar voor jou en het bedrijf.
Stay in touch met je IT-verantwoordelijke of -partner
- Houd contact met je bedrijf als je extern werkt. Vermoed je dat je apparaat of gegevens zijn aangetast? Waarschuw dan meteen de IT-medewerkers zodat ze de situatie kunnen onderzoeken en stappen kunnen ondernemen om onnodige schade te voorkomen.
- De verleiding is nu groot om niet-goedgekeurde hulpprogramma’s te gebruiken. Als je iets nodig hebt om je werk gedaan te krijgen, kun je het beste contact opnemen met de IT-verantwoordelijke. Anders gebruik je misschien programma’s die onbetrouwbaar zijn.
ONZE EXPERT
NIEK VANDENABEELE
STEL OOK JOUW IT-VRAAG!
Zit je ook nog met enkele IT-onzekerheden? Onze experten beantwoorden graag jouw vragen! Of schrijf je in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van al onze IT-tips!
Digitaal comfort
Ga terug naar de Digitaal Comfort-pagina en ontdek al het advies van onze experten.
Schrijf je in!
Ontvang onze newsletter in jouw mailbox en blijf op de hoogte van al onze IT-tips!
QUICK SCAN!
Beantwoord de vragen van onze Security Quickscan en ontdek hoe veilig jouw omgeving is! Ontvang advies op maat van onze experten, ga aan de slag en kraak je digitale comfort score!
Converge IT Pass
Jouw beveiliging is onze bezigheid, dag en nacht. Met ons unieke PASS-pakket houden we continu een oogje in het zeil over jouw IT-omgeving. Ontdek hier ons aanbod!