De IT-bezorgdheid van onze klant:

E-mails worden steeds vaker gebruikt om virussen of schadelijke toepassingen binnen te smokkelen in ondernemingen. Ook paswoorden, bankgegevens of persoonlijke foto’s worden frequent ontfutseld via verdachte e-mails. We willen voorkomen dat dergelijke e-mails onze onderneming binnendringen en medewerkers in de verleiding brengen. Hoe kunnen we ons zo goed mogelijk beschermen en spamklachten tot een minimum beperken?

Advies van onze expert:

Het online meldpunt, een samenwerking van onder meer de FOD Economie en de federale politie, ontving in 2017 bijna 9.000 meldingen over frauduleuze e-mails, tegenover 6.000 in 2016. Een stevige groei die de voorbije jaren niet is afgenomen. Ook CEO fraude zit in de lift. Bij deze vorm van spam ontvangt een medewerker op de financiële administratie van een bedrijf een e-mail van de baas. ‘De baas’ vraagt hem een grote som geld over te schrijven naar een buitenlandse rekening. Ter verificatie staat er ook nog een ‘advocatenkantoor’ (dat mee in het complot zit) als contactpersoon in de e-mail. Op deze manier steelt de medewerker eigenlijk van zijn eigen bedrijf. Dit zijn uiteraard fake e-mails of spammails die hackers hebben opgezet om je in de val de laten lopen. Ondertussen bestaan er zoveel variaties en zo’n goede kopieën dat je met het blote oog het verschil niet meer kan waarnemen. Hiervoor heb je dus spamfilters nodig.

Eerste graad bescherming

Een spamfilter is een eerste graad van protectie. Deze beschermingslaag checkt alle e-mails die binnenkomen op basis van inhoud en onderwerpregel. Je kan de regels en voorwaarden van zo’n filter vaak zelf bepalen. Zo zorg je ervoor dat de juiste (of zeg maar foute) e-mails gefilterd worden. Er zijn vaak twee graden van bescherming. Enerzijds zijn er heel wat e-mails die zullen worden tegengehouden door de spamfilter. Anderzijds kan zo’n filter ook e-mails in quarantaine plaatsen. Dan kan je zelf nog nakijken en beoordelen of de e-mail en afzender toch te vertrouwen zijn. We raden wel steeds aan de spamfilter te plaatsen buiten je eigen netwerk. Zo komen gevaarlijke e-mails nooit rechtstreeks op je eigen netwerk binnen, maar worden ze eerst elders gefilterd. Gelukkig bieden de meeste online mailservers, zoals bijvoorbeeld Microsoft (Office 365) en Google, automatisch goede spambeveiliging aan. Heb je een lokale mailserver, zoals Exchange, dan is het toch aangeraden hier professionele hulp voor in te schakelen.

Extra beschermlaag

Heb je een degelijke spamfilter binnen je onderneming? Sterk bezig! Het is al een goed begin. Het is echter niet meer voldoende om écht veilig te zijn. Steeds meer links en bijlage weten de spamfilters te omzeilen. Een extra beschermlaag, zoals de Advanced Threat Protection (ATP), is nodig bovenop een anti-spamoplossing.

Deze toepassing beschermt je organisatie tegen:

  • Malafide bijlages met slechte bedoelingen: zoals het blokkeren van al je bestanden om nadien geld te vragen in ruil voor de sleutel.
  • Kwaadaardige links: deze links worden eerst in een beschermde containeromgeving geopend en gecontroleerd.
  • (Zogezegd) veilige bestanden die gedeeld worden vanuit Sharepoint, Onedrive of Teams via een link.
  • Phishing e-mails: anti-phishingregels kunnen worden opgezet om de mails te blokkeren die opgezet zijn om vertrouwelijke gegevens te stelen.

En zo is het kwaad geschied

Een goed doordachte spam- en ATP-installatie kan je onderneming heel wat kwaad besparen. Zo blijkt uit volgend, waargebeurd, voorbeeld:

“Een medewerkers ontvangt een e-mail, van een gekend contactpersoon, met een knop naar een bestand dat hij wil delen met jou. Je klikt op de knop en komt terecht op een (nagenoeg perfect) nagebouwde Office 365-pagina. Hier moet je inloggen om het bestand te kunnen bekijken. En zo is het kwaad geschied. Je inloggegevens worden gecapteerd en een hacker dringt onmiddellijk je omgeving binnen met allerlei vertrouwelijke gegevens, documenten, contacten, … Bovendien wordt er vanuit jouw mailbox onmiddellijk een gelijkaardige mail verspreid naar al je contacten. Je kan mensen niet meer waarschuwen want de hacker heeft je paswoord veranderd en zo verspreidt het virus zich verder.”

Als je niet zeker bent dat je omgeving voldoende beschermd is, neem dan snel actie. Per dag worden er honderden spammails verstuurd, zo wil jij er geen binnenkrijgen. Dus wacht niet langer af. Als je onderneming al grote stappen ondernomen heeft voor het beveiligen van mailboxen, wees dan nog steeds op je hoede. Met de juiste technologie kunnen we heel wat voorkomen, maar hackers worden ook iedere dag slimmer. Voor je het weet hebben ze weer een achterdeurtje gevonden. Wees altijd voorzichtig en gebruik je gezond verstand bij het openen van links en bijlage of bij het ingeven van inloggegevens. Beluister ook onze podcasts en geef hackers geen kansen meer! 

ONZE EXPERT

NIEK VANDENABEELE

STEL OOK JOUW IT-VRAAG!

Zit je ook nog met enkele IT-onzekerheden? Onze experten beantwoorden graag jouw vragen! Of schrijf je in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van al onze IT-tips!

Digitaal comfort

Ga terug naar de Digitaal Comfort-pagina en ontdek al het advies van onze experten.

Digitaal Comfort

Schrijf je in!

Ontvang onze nieuwsbrief in je mailbox en blijf op de hoogte van al onze IT-tips!

Schrijf je nu in

QUICK SCAN!

Beantwoord de vragen van onze Security Quickscan en ontdek hoe veilig jouw omgeving is! Ontvang advies op maat van onze experten, ga aan de slag en kraak je digitale comfort score!

Hoeveel scoor ik?

Converge IT Pass

Jouw beveiliging is onze bezigheid, dag en nacht. Met ons unieke PASS-pakket houden we continu een oogje in het zeil over jouw IT-omgeving. Ontdek hier ons aanbod!

Ontdek PASS!

Professionele IT Helpdesk

Laat je IT problemen niet opstapelen en laat ons helpen! Een helpdesk die snel, professioneel en altijd bereikbaar is!

Plan een support gesprek met ons!
Ontvang je ondersteuning
Je behaalde: 34 / 40
Fantastisch!

Je hebt al een hele weg afgelegd. Toch nog ruimte voor verbetering? De finish is in zicht! Wat brengt je nog dichter bij het ultieme digitale comfort?

Jouw Digitale Comfort Krakers

Deze digitale comfort krakers kunnen nog voor verbetering zorgen gebaseerd op jouw score.

SLUIT ALLE ACHTERPOORTJES

Digitale comfort kraker van +1

BEVEILIG JE BURCHT

Digitale comfort kraker van +1